<>
Головна » 2014 » Лютий » 21 » Масляна – що насправді ховається під цим словом
22:44
Масляна – що насправді ховається під цим словом

  Кожна віруюча людина перед початком Великого Посту проходить  період, який у народі називається Масляна, а у Церкві – Сирною Седмицею. Під час цього періоду свідомість людей наповнюється різного роду інформацією, яка великим потоком ллється із екранів телевізорів, Інтернету, радіоприймачів, друкованих видань, саме про зміст та традиції пов’язані із Масляною. Пересічний люд особливо в тонкощі не вдається, а сприймає усе, як правду, в якій, на жаль, дуже часто  перемішане грішне з праведним, тобто справжні християнські традиції забруднені древніми язичеськими культами.
   
   Для повного розуміння Сирної Седмиці потрібно знати історію її виникнення. Вона ж сягає VII століття від Різдва Христового. Візантійський імператор Іраклій шість років вів війну проти перського царя Хозроя і дав обітницю Богу, що в разі перемоги тиждень перед Великим Постом не буде їсти м’яса. Перемога була здобута  і  благочестивий Іраклій виконав свою обіцянку, а окрім того просив Церкву ввести у церковний устав такий тиждень для усіх підданих, що і було виконано. Із розповсюдженням християнства по світі ця традиція прийшла і на землі Київської Русі і збереглася  до сьогодні.
  
  Протягом століть благочестива традиція піддалася впливу обрядів язичників, які у цей же час святкують проводи зими та зустріч весни і в своєрідний спосіб задобрювали так званих богів пір року. Цим задобрюванням на Русі стали притаманні такі явища, як кулачні бої та інші язичеські ігрища пов’язані із гаданням, а також масове об’їдання та пияцтво.  Кулачні бої до нашого часу не дійшли, а ось об’їдання та пияцтво, на жаль, дуже глибоко увійшли у наше уявлення  про Масляну.  Люди хибно розуміють зміст Великого Посту, який слідує за Сирною Седмицею і намагаються перед ним «відвести душу».  Насправді цей тиждень є підготовчим періодом перед початком нелегкого і тернистого шляху посту. Піст це стримування себе від усього зайвого і, особливо, гріховного. Ми ж звикли жити зовсім інакше і перехід від життя недбалого до утримання дається нам важко. Тому Церква поступово привчає своїх вірних до стриманого життя, першим кроком в якому є Масляна. Це ще не піст, але вже є деякі обмеження в їжі – не вживається м’ясна продукція. В нашій же свідомості склалися стереотипи, що піст, а особливо Великий, це період сумний і ми намагаємося наїстися в час Масляної на цілий піст, аж до свята Пасхи.
   
   Варто знати  і значення традиційної і найпоширенішої страви Сирної Седмиці – млинців. Язичеське трактування млинців  - їх схожість із сонцем. Але в християнстві приготування млинців це просто практичний підхід. На Масляну не їдять м’ясного, але ще дозволяється інша скоромна їжа – молочні продукти, яйця. Саме з цих продуктів і печуть млинці із різноманітною начинкою. Також однією з християнських чеснот є добрі діла, до яких відноситься і нагодувати голодного. Тому в Масляну віряни намагалися пригостити кожного зустрічного, а приготування млинців є доволі простим та швидким, що і зробило їх символом цього періоду.
   
   Святкуючи Масляну потрібно пам’ятати, що вона є передвісницею  духовного пробудження – Великого Посту. А тому важливо її проводити мирно, в любові з усіма та стримано, а не як бездушна худобина. Вінцем Масляної є Прощена Неділя – день, в який усі просять вибачення один в одного, а Церква закликає до примирення та покаяння. Зрозуміймо ж правильно зміст цього свята та не піддаваймося на диявольські хитрощі і спокуси.
  
   Смачних всім млинців та користі від Великого Посту!
 
Священик Дмитрій Теравський
Переглядів: 1298 | Додав: dima
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: